dinsdag 13 maart 2012

Soto


hanna’s homemade food

Soto ajam
Benodigdheden:
1 soepkip
Snufje zout, peper,gemberwortel,2 salamblaadjes
2 bouillonblokjes, naar smaak aanpassen.
1 prei,kwart witte kool of spitskool, paar takjes selderij,
klein pakje taugé,4 eieren en soeoen.
2 eetlepels zonnebloemolie
Kleefrijst voor vier personen
Kroepoek, gebakken uitjes en plakjes komkommer

hanna’s touch: vervang een deel van de kool of de kool door paksoi en voeg een fijn gesneden chilipepertje toe voor de bite.

Voor de boemboe:
2 uien en 4 teentjes knoflook
2 eetlepels kemiri
2 theelepels ketoembar
2 theelepels koenir
2 theelepels trassi
2 theelepels sereh
Heb je deze kruiden niet koop dan een kantklare  soto-boemboe in de supermarkt. Aan 1 pakje/zakje heb je dan waarschijnlijk niet genoeg! Lees de aanwijzing op de verpakking!


Bereiding:

Maak de kip schoon, haal het vel  er vanaf, en was de kip in lauw water.
Zet een pan met water op, voeg wat zout, peper , de bouillonblokjes ,de gemberwortel en de salamblaadjes toe en kook de kip gaar, mag bijna uit elkaar vallen. Haal de kip uit de pan en verwijder de botjes. Leg de kip in een schaal en dek deze af. Haal ook de gemberwortel  en de salamblaadjes  uit het kookvocht!
Wrijf de fijn gesneden uien, de knoflook en de kruiden van de boemboe tot een brij. Doe de olie in de pan en doe de kip en de brij van ui, knoflook en kruiden in de pan en bak het geheel even aan, niet te lang! Vervolgens gaat dit alles weer terug in het kookvocht.
Voeg nu de prei, kool en/of paksoi toe. Laat dit alles op een laag vuur  nog ongeveer 30 minuten garen.

Kook ondertussen de kleefrijst, zie verpakking, de eieren, (hard), was de taugé en zet de *soeoen klaar

Voeg op het laatst de *soeoen en de taugé toe, zorg er wel voor dat de taugé knapperig blijft.

hanna’s touch: Kook de taugé apart en voeg dit  pas toe als de soep in de kom is opgediend.




Het opdienen :

Schep wat kleefrijst in een kom en schep vervolgens de kom vol met de soto strooi er wat gebakken uitjes over, voeg wat ei toe.
Serveer bij dit alles kroepoek, komkommer.

Je zou de rijst kunnen vervangen door krielaardappeltjes.

*soeoen = engelenhaar vermicelli, nooit gewone vermicelli toevoegen!!

hanna’s touch:
Bij deze maaltijd hoort een mooi gedekte tafel. Mooie kommen en schalen , zie foto.

Selamat makan

hanna




Geen opmerkingen:

Een reactie posten